Хиалуроновата киселина незаменима за живите организми

Хиалуроновата киселина е от най-разпространените глюкозамингликани, синтезиран от всички живи организми.Именувана от гръцки – хиалос, означаваща стъклен.Съставна част от кожа, сърцето,  окото, ставния хрущял , съеденителната, епителна и нервна тъкан.
Синтезира се от клетките- фибробласти, които са важна съставна част на  дермата. Тези фибробласти участват и в синтеза на колаген.

Хиалуроновата киселина е известна с ефективната си борба със страеенето на кожатаПричина за стареенето на кожата е дехидратацията и. Младата кожа съдържа много хиалуронова киселина, но с напредване на възрастта хиалуроновата киселина в нея намалява значително, което води до загуба на еластичност на кожата и появата на признаците на стареене.Работи като естествен овлажнител на кожата , прониква и в по-дълбоките слоеве на кожата . Интензивна хидратация. Молекулата й успява „набъбва“ от водата задържа я в междуклетъчните пространства.Хиалуроновата киселина поглъща вода в количество от 1000 до 4000 пъти собственото ѝ тегло.Това прави кожата става по-гладка и изпъната.

В козметичните продукти, хиалуроновата киселина подпомага хидратацията на кожата  бързо и ефикасно. Поддържането на кожата с кремове, лосиони и таблетки, съдържащи хиалуронова киселина, повишават съдържанието на влага в повърхностните слоеве на кожата. Те снабдяват зрялата и суха кожа трайно с вода.Изглаждат  кожната повърхност и укрепват съпротивителните сили на кожата.

Хиалуроновата киселина се добива по два начина – от животински тъкани или чрез биотехнологични методи, от растителни суровини .
Производството на биохиалуронова киселина  е предпочитан метод, заради по малко алергични реакции проявявани по кожата.

Прозрачен гел на база  хиалуронова киселина се инжектира в лицето, най-вече за изпъване на бръчки. При повечето пациенти е достатъчта една апликация за период от 6м. Една трета от пациентите, обаче се нуждаят от повече от една инжекция за постигане на значим резултат.

Хиалуроновата киселина е важен и задължителен елемент за лечение на  ставно-дегенеративните заболявания и при заболявания и травми, увреждащи ставния хрущял .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *