Какво става с косата ни през Есента ?

Есенният косопад е естествено явление в живота на съвременния човек.

Падналите косми обикновено предизвикват паника и усещането, че едва ли не ще оплешивеем, но положението обикновено на е толкова страшно. Често завишаване на броя на падналите косми се дължи на последствията от агресивните слънчеви лъчи, високи температури морска вода и др водни процедури които изтощават косата и водят до есенен косопад.
Промените в климата се отразяват на цикъла на живот на космените фоликули –те преминават във фаза на почивка. Дори да сте полагали интензивни грижи за косата през лятото , пак най-вероятно имате проблеми с косата.

Нормално човек губи от 50 до 100 косъма всеки ден и това не се отразява върху визията на косата ни.

За косопад може да се говори, когато опадалите косми са значително повече и отпадат от скалпа без голямо усилие.
Преди да се предприемат някакви мерки за лечение на косопада, задължително трябва да се консултирате .Нормално е, не се тревожете прекалено.

Помогнете на косата си да се съвземе:
– променете хранителния си режим. Менюто трябва да е балансирано, с повече витамини и минерали. Консумирайте повече яйца, мляко, сирене, риба, черен дроб, сурови зеленчуци, сушени плодове и житни храни. Желязото е много важно за здравето на косата, защото то подпомага кръвообращението. Доброто кръвообращение осигурява хранителни вещества на фоликулите на косъма. При недостатъчно количество желязо косата става суха, чуплива и недохранена. Резултатът е капене на косата и накъсване на косъма. Медта е друг метал, който е от голямо значение за здравето на косата. Той подсилва фоликулите, така че да предпази косата от окапване. Мед може да откриете в пълномаслените млечни продукти и ядки. Друг важен минерал за косата е цинкът. Ниските нива на цинк се свързват обикновено с косопад. С увеличаване на прием на цинк ще предотвратите косопада.
Други вещества, които ще ви помогнат в борбата с косопада са витамините: витамин С, Е и В. Витамин С ви осигурява здрави капиляри, които пък от своя страна осигуряват кръв на фоликулите. Витамин Е подпомага растежа на косата, а витамините от група В се грижат за еластичността, цвета и силата на вашата коса и държат косопада надалеч.

– посъветвайте се с  фризьора си какви мерки да предприемете за ограничаване на косопада през есента.Изпълнете стриктно съветите които ще получите
– не се решете много енергично,винаги започвайте от долу и качвейте гребена постепенно нагоре докато стигнете корените
– когато използвате сешоар, маша и преса за коса винаги използвайте предпазна термозащита,протектор за коса
– използвайте специални козметични и медицински продукти против косопад -шампоани,лосиони
– ако косата ви пада целогодишно, консултирайте се с дерматолог.

Препоръчваме Ви:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *