Нежна грижа за суха кожа

Сухата кожа е естествен резултат от дехидратацията на цялото тяло. Тя може да бъде предизвикана от няколко фактора – околната среда, времето, здравословното състояние, начина на живот.

За да се избегне дехидратирането на кожата е необходимо да се пият по осем чаши вода на ден, а в горещо време – и повече. Ако не доставяте достатъчно количество вода на тялото си, със сигурност резултатът ще бъде – изсушаване на кожата.

– Освен това в тези осем чаши не бива да включвате останалите напитки, като чай, кафе, мляко, сок, газирани питиета… Някои от тях дори могат да предполагат изсушаване и дори появата на акне.
– Климатикът в дома или офиса, изсушавайки въздуха изсушава и кожата. Напълно достатъчно е да използвате овлажнители за въздух или да поставите купички с вода на няколко места в къщата си.
– Прекомерната употреба на ексфолиращи продукти също може да доведе до изсушаване на кожата. Просто намалете употребата на ексфолианти, ограничете я до един или два пъти седмично.
– Някои от останалите продукти за грижа за кожата също имат изсушаващ ефект, особено тези, в чиито състав присъства Ретин-А. Ограничете употребата им до веднъж на три дни.
– Фон дьо тенът и пудрата определено изсушават кожата, но винаги можете да избирате такива с овлажняващи съставки.
– След всяка процедура в салона вие се чувствате добре, но това не винаги важи за кожата ви. Много от агресивните процедури изсушават кожата и е добре да не прекалявате. Достатъчно е да посещавате козметика си веднъж на шест седмици. Това важи особено за химическия пилинг.
– Вируси като грипът допринасят за дехидратиране на кожата. Пийте много течности, докато боледувате.
– Пътуването със самолет също има изсушаващ кожата ефект. Използвайте хидратиращи продукти преди и след полет.
– Алкохолът е известен диуретик и в естеството си на такъв спомага за обезводняването на целия организъм и в частност – на кожата. Ако кожата ви е суха, по-добре ограничете алкохола.
– Добрият сън спомага за доброто хидратиране на кожата. Затова са необходими 6 до 8 часа сън на денонощие.

Сухата кожа изисква специални грижи:
– Тя се нуждае от почистване, тонизиране и овлажняване два пъти на ден – сутрин и вечер.
– Използвайте нежни ексфолианти като алфа-хидроксикиселината.
– За допълнителен хидратиращ ефект, използвайте продукти с млечна киселина, глицерин и урея
– Когато избирате слънцезащитни продукти, внимавайте в съдържанието им да присъстват съставки с допълнително овлажняващ ефект.
– За да има положителен ефект върху лицето ви фон дьо тенът е необходимо да съдържа гликонуклеопептиди, силикон или силициев диоксид.
– При много суха кожа – пийте рибено масло на дражета или масло от ленено семе.
– Плодове като бананите и портокалите имат благотворен ефект върху сухата кожа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *