Чувствителна кожа на лицето

Докато останалите типове кожа имат своите конкретни изисквания, за хората с чувствителна кожа факторите, с които е необходимо да се съобразяват са значително повече. При тях от значение са не само козметичните продукти, но и материите на дрехите и спалното бельо, както и перилните препарати, които използват.

Ако кожата ви е чувствителна, вероятно сте се сблъсквали с това, че няма значение колко сте внимателни – непрекъснато ви се налага да полагате допълнителни грижи, за да успокоите афектираната си кожа.

Необходимо е да направим едно уточнение – има няколко типа чувствителна кожа, просто защото всички останали типове могат да проявяват агресивни реакции, типични за изострената чувствителност. Много често се оказва твърде трудно уточнението кое точно причинява зачервяване и възпаление.

Понякога кожата може да проявява чувствителни реакции без видима причини. Често тя бива открита в съчетание от причини, всяка от които самостоятелно погледната е безобидна. Като отговор хората са склонни да успокояват кожата си с „подходящ“ продукт, който в много от случаите се оказва и основен причинител на възпалението.

Най-добре е да заложите на кремове с минимален набор от съставки (особено ароматизиращи такива). Опростете грижата си за кожата и намалете продуктите до мек почистващ лосион и хидратиращ крем (добре е да има SPF фактор).

Тоникът за лице може да се окаже тежък и дразнещ и когато тя е зачервена и възпалена го пропуснете. Обърнете внимание, дали тези стъпки ще бъдат достатъчни да успокоят кожата и ако това е така, можете да започнете да добавяте към ежедневната си грижа и останалите продукти – един по един, за да разберете кой предизвиква раздразнението. Тогава просто го заменете с друг – с по-лека формула.

Не е задължително най-скъпите продукти, да бъдат и най-добри за вас. Най-често подходящите за чувствителна кожа съдържат естествени съставки и са лишени от допълнителни ароматизатори.

Когато кожата е зачервена и възпаление пропускайте да използвате и скраб.

Когато купувате продукт с естествени съставки, уверете се, че не са алергени. Естествени съставки, които успокояват кожата са лайка, лавандула, роза и боровинка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *