Защо побелява косата

Ако се притеснявате дали няма да посивеете прекалено рано, то най-добрият съвет е – спрете да мислите за това.

Учени са открили, че притесненията и стресът наистина спомагат за посивяването на косата.Клетките, които са отговорни за цвета на космите, се влияят от хормона кортизол – известен още като хормон на стреса.

Учените открили, че когато тялото е наранено или стресирано стволовите клетки, отговорни за производството на меланин, на който именно дължим пигментацията на косъма, се оттеглят от космените фоликули, за да помогнат на нараненото място в организма.

Именно поради тази причина силният стрес, тежка контузия или заболяване могат да доведат до побеляване и дори окапване на косата.
И докато има шанс косъмът да порасне отново, то няма как да възвърне предишния си цвят. Веднъж посивяла, косата си остава така, освен ако не я боядисате.

От друга страна обаче, генното наследство също играе голяма роля при побеляването или оплешивяването.ези процеси са индивидуални при всеки човек, но приблизително може да забележите първите сребърни косми в косите си около 25-ия си рожден ден.Що се отнася до падането на косата, от огромно значение е начинът на живот и най-вече на хранене.

Дългогодишното тютюнопушене, злоупотребата с алкохол и бедното на витамини и минерали меню ще направят косата суха, чуплива, по-рядка и склонна към преждевременно посивяване.

Е сега вече това не е болка за умиране.И естествено решението е боядисване с професионална боя за коса в цвят, който ви отива и ви харесва.

Нова визия за по-добър живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *