Български астрономи наблюдават нов вид обект в Слънчевата система

Българските астрономи от обсерваторията „Звездно общество А79“ наблюдават нов вид обект в Слънчевата система от 10 август.
Това казват от българската обсерватория.
Нашите астрономи уточняват, че рано тази сутрин Центърът за малки тела в Слънчевата система в Харвард, САЩ, официално е обявил за съществуването на нов и уникален по рода си обект под наименованието „2013 PE67“.
НАСА е каталогизирала обекта като „транснептунов“
заради факта, че средното разстояние между него и Слънцето е по-голямо от това на планетата Нептун.
Въпреки, че обектът обикаля Слънцето за повече от 400 години и се движи почти перпендикулярно спрямо плоскостта на планетите, той се доближава близо до Земята и дори в началото е бил помислен за близкоземен астероид, посочват българските астрономи.
Според д-р Филип Фратев – ръководител на обсерваторията „Звездно общество – А79“,
новият обект вероятно е „угаснала“ дългопериодична комета,
която след множество приближения до Слънцето е образувала дебела кора около ядрото си. Обектът е уникален по своята природа и ще бъде във фокуса на вниманието на специалистите през следващите месеци.
Не е за пренебрегване и фактът, че орбитите на транснептуновите обекти дават важна информация за формирането и еволюцията на Слънчевата система, която може да доведе до нова представа за формирането на нашата планетна система, посочва д-р Фратев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *