Ново лекарство дава надежди за борба с рака

Австралийски учени са създали принципно ново лекарствено средство, което може да предизвика революция в борбата с раковите заболявания. смята Питър Ганинг, професор от университета на Нов Южен Уелс.
В интервю за телевизионния канал „9News“ той разказа, че новият препарат въздейства върху протеина тропомиозин, отговарящ за клетъчната архитектура, докато използваните сега лекарства разрушават аналогичния протеин – актин.
„Един от основните проблеми е, че актинът, който се съдържа в поразените от рака клетки, на практика по нищо не се различава от актина в клетките на сърдечния мускул“, обясни ученият.
В същото време ние открихме, че тропомиозинът в раковите клетки има съвършено различни характеристики от този в здравите клетки на организма.
Нашият препарат разрушава структурата на раковите клетки, при това процесът протича бързо, твърди Ганинг. Здравите клетки обаче остават незасегнати.
По думите на учения извършените изпитания показват, че лекарството действа срещу всички видове злокачествени тумори.
Никой още не е успявал да създаде подобно лекарство, каза той.
Ганинг разказва, че първоначално изследванията са били извършени с компютърни технологии. Медиците от университета на Нов Южен Уелс са моделирали 25 000 варианта на възможни лекарства, от които само едно се е оказало ефикасно.
Главната ни задача сега е в края на 2014 г. да преминем към изпитания на препарата върху болни от невробластом (трудно лечима форма на детски рак), отбелязва учения.
Резултатите от работата на медиците от Сидни са публикувани в сп. „Кансър рисърч“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *