Мащерката – лек за всичко

За тази изключителна билка се носят редица предания и легенди.

През Средновековието рицарите вярвали безусловно в благотворното действие на ароматната средиземноморската билка и никога не тръгвали на битка без няколко стръка мащерка пришити към дрехата.

Във френската,карибската и близкоизточната кухня тя се използва при приготвяне на меса,супи и яхнии,тъй като им придава специфичен аромат и вкус.

Мащерката е особени ценна заради уникалното си лечебно действие.В действителност тази билка помага на тялото от главата до петите благодарение антисептичните се свойства.
Медицина и козметика използват многостранните целебни свойства на мащерката.:
– Силно отхрачващото,антисептично и спазмолитично действие спомага за лесното оттделяне на бронхиалния секрет , за редуциране на възпалителните огнища и успокояване на раздразнената лигавица при лечение на ларингит,фарингит,хрема и бронхит.Редовното изплакване на устата с билков чай от мащерка спомага за по-лесното премахване на бактериалните отлагания и облекчаване на болката в чувствителните зони.
– Мащерката стимулира нервната система.Една чаша чай може да служи като ефикасна ободряваща напитка, която да ви зареди с енергия за целия ден.
– При преумора действа успокояващо и премахва стреса.
– Под формата на етерично масло мащерката оказва обезболяващо и противовъзпалително действие върху ставите.Това свойство на червената мащерка се използва за лечение на ставни болежки и спортни травми.

Как се ползва:
– За чай -запарва се една кафена лъжичка сушена мащерка в чаша вода за 10 минути;
– За гаргара- 3-4 кафени лъжички мащерка в чаша вода ,оставяте да заври,охлаждате и жабурите или правите гаргара;
– За тонизираща вана- кипнете 2 супени лъжици мащерка в чаша вода ,прецедете и излейте отварата във водата във ваната;
– За подхранващ шампоан- добавете към шампоана си 4-5 капки етерично масло от мащерка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *