Косата страда от липса на витамини

Витамин В3

Когато недостига  витамин В3

косата  побелява и се нарушава  растежа ѝ. Набавяме си го от  телешкото,  бирената мая, фъстъците, пълнозърнестите храни, рибата.

Витамин H -биотин

Биотинът е витамина на красотата. Сярата съдържаща се в него успокоява скалпа , увеличава се обема на косата .
Когато той ни липсва – появява се пърхот, себорея.
Получаваме го от  говеждо месо, черен дроб, яйчен жълтък, соево брашно, бирена мая, мляко, кафяв ориз, мед. Биотинът също така влиза в състава на някои шампоани, които се използват за уплътняване на косата.

Витамин Е

Той се грижи за по-добро кръвообращение на скалпа и подобрява здравината на косата. Липсата на този витамин забавя растенето на косата и може да причини за косопад.Естествен антиоксидант .Неутрализира свободните радикали в организма и кожата. Забавя процесите на стареене.
Няма да ни липсва ако хапваме семена, ядки и слънчогледовото олио.

Витамин А -ретинол

Незаменим за  сухата  и чуплива, изтощената и повредена коса.Възстановява структурата на косъма. Косата е по-еластична,когато не ни липсва ретинол.Активизира клетъчното обновяване
Лесно ще го добавим през всеки сезон –  риба, яйчни жълтъци, сушени кайсии, къпина, грозде, моркови.

Витамин В9 – фолиева киселина

Забавя или ускорява растежа на косата.Има го  в черния дроб, бирената мая, зеленчуците.

Витамин С

Подобрява кръвообращението на скалпа, укрепва луковицата на косъма,предотвратява загуба на коса.

Ако витамин С не е достатъчен в организма, микроциркуляцията на кръвта е нарушена, косата също не се изхранва достатъчно. Тогава започва да пада.
Витамин С много лесно се набавя от зеленчуците и плодовете: цитрусови плодове, червено и черно френско грозде, ягоди, череши, зелени чушки, спанак, домати, карфиол, зеле.

Витамин F

Витамин F е  комплекс от ненаситени мастни киселини -линолова, линоленова и арахидонова. На него се дължи здравия вид на кожата и косата,  блясъка. Необходим е за чупливата коса. Преборва се с пърхота и косопада.

Витамин F не е труден за намиране – пшенични зародиши, ленено семе, соя, фъстъци, орехи, слънчогледово семе, бадеми, авокадо.

Усвоява добре, когато се приема  по време на хранене заедно с витамин Е .
Да не се обработват топлинно продуктите ,понеже се унищожава от топлината.

Витамин В5 – пантотенова киселина

Важен за цалостната  жизнена дейност на организма.Укрепване на имунитета, подобряв състоянието на косата.
Пантенол -стабилна форма на витамин В5. Приложен външно, той се превръща в кожата във витамин В5.Притежава хидратиращо и успокояващо действие.

Източникци на В5 е черния дроб, пилешкото месо, яйчния жълтък, бирената мая, броколи, пълнозърнести храни, фъстъци.

Витамин В12

Липсата му предизвиква сърбеж, сухота на кожата на главата,  плешиви петна по главата. Има го в в яйчните жълтъци и млечните продукти.

Витамин B10

Липсата му предизвиква посивяване на косата. Източници на витамини B 10 са– риба, млечни продукти, яйчен жълтък, бирена мая, ядки, ориз, картофи.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *