Косата страда от липса на витамини
Витамин В3
Когато недостига витамин В3
косата побелява и се нарушава растежа ѝ. Набавяме си го от телешкото, бирената мая, фъстъците, пълнозърнестите храни, рибата.
Витамин H -биотин
Биотинът е витамина на красотата. Сярата съдържаща се в него успокоява скалпа , увеличава се обема на косата .
Когато той ни липсва – появява се пърхот, себорея.
Получаваме го от говеждо месо, черен дроб, яйчен жълтък, соево брашно, бирена мая, мляко, кафяв ориз, мед. Биотинът също така влиза в състава на някои шампоани, които се използват за уплътняване на косата.
Витамин Е
Той се грижи за по-добро кръвообращение на скалпа и подобрява здравината на косата. Липсата на този витамин забавя растенето на косата и може да причини за косопад.Естествен антиоксидант .Неутрализира свободните радикали в организма и кожата. Забавя процесите на стареене.
Няма да ни липсва ако хапваме семена, ядки и слънчогледовото олио.
Витамин А -ретинол
Незаменим за сухата и чуплива, изтощената и повредена коса.Възстановява структурата на косъма. Косата е по-еластична,когато не ни липсва ретинол.Активизира клетъчното обновяване
Лесно ще го добавим през всеки сезон – риба, яйчни жълтъци, сушени кайсии, къпина, грозде, моркови.
Витамин В9 – фолиева киселина
Забавя или ускорява растежа на косата.Има го в черния дроб, бирената мая, зеленчуците.
Витамин С
Подобрява кръвообращението на скалпа, укрепва луковицата на косъма,предотвратява загуба на коса.
Ако витамин С не е достатъчен в организма, микроциркуляцията на кръвта е нарушена, косата също не се изхранва достатъчно. Тогава започва да пада.
Витамин С много лесно се набавя от зеленчуците и плодовете: цитрусови плодове, червено и черно френско грозде, ягоди, череши, зелени чушки, спанак, домати, карфиол, зеле.
Витамин F
Витамин F е комплекс от ненаситени мастни киселини -линолова, линоленова и арахидонова. На него се дължи здравия вид на кожата и косата, блясъка. Необходим е за чупливата коса. Преборва се с пърхота и косопада.
Витамин F не е труден за намиране – пшенични зародиши, ленено семе, соя, фъстъци, орехи, слънчогледово семе, бадеми, авокадо.
Усвоява добре, когато се приема по време на хранене заедно с витамин Е .
Да не се обработват топлинно продуктите ,понеже се унищожава от топлината.
Витамин В5 – пантотенова киселина
Важен за цалостната жизнена дейност на организма.Укрепване на имунитета, подобряв състоянието на косата.
Пантенол -стабилна форма на витамин В5. Приложен външно, той се превръща в кожата във витамин В5.Притежава хидратиращо и успокояващо действие.
Източникци на В5 е черния дроб, пилешкото месо, яйчния жълтък, бирената мая, броколи, пълнозърнести храни, фъстъци.
Витамин В12
Липсата му предизвиква сърбеж, сухота на кожата на главата, плешиви петна по главата. Има го в в яйчните жълтъци и млечните продукти.
Витамин B10
Липсата му предизвиква посивяване на косата. Източници на витамини B 10 са– риба, млечни продукти, яйчен жълтък, бирена мая, ядки, ориз, картофи.